Ερώτηση

Το κοριτσάκι μου είναι 4 μηνών. Γεννήθηκε στην 41η εβδομάδα κύησης με φυσιολογικό τοκετό. Μέχρι 2,5 μηνών της έδινα συμπλήρωμα με 3 σταγόνες […], οπότε ο παιδίατρος μου είπε να τις σταματήσω καθώς “είναι καλοκαίρι και δεν τις έχει πια ανάγκη”. Η μικρή θηλάζει πρωί και βράδυ (εγώ εργάζομαι ήδη) και παίρνει και συμπλήρωμα. Αυτό ποικίλει από μέρα σε μέρα μεταξύ 500-1000ml, ανάλογα και με πόση ώρα έχει θηλάσει. Ο παιδίατρος μου είπε να της ξαναρχίσω σταγόνες D3 και να της δώσω και σταγόνες σιδήρου. Έχω προβληματιστεί, ιδιαίτερα με τη σύσταση για χορήγηση σιδήρου, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί έτσι αυθαίρετα, χωρίς εξετάσεις αίματος κτλ, να προτείνεται η χρήση σιδήρου. Απ’ όσο διαβάζω, στην περίπτωση που το μωρό δεν έχει έλλειψη σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει αρκετές παρενέργειες.

Απάντηση

Οι Οδηγίες

Βιταμίνη D 400 IU (2 σταγόνες από το σκεύασμα που αναφέρεται) καθημερινά για όσο το παιδί λαμβάνει λιγότερο από 500mL ξένο γάλα την ημέρα.

– Σύσταση για σίδηρο σε υγιή τελειόμηνα βρέφη που δεν ζουν σε περιοχές με ενδημική σιδηροπενική αναιμία κλπ, δεν υπάρχει, από όσο γνωρίζω.

Το εν λόγω παιδί δεν χρειάζεται καθόλου βιταμίνη D (εφόσον καθημερινά πίνει τουλάχιστον 500mL φόρμουλα), και καθόλου σίδηρο.

Ο Έλεγχος

Ο έλεγχος σιδήρου/φερριτίνης κατά κανόνα γίνεται περί τους 12 μήνες. Αν υπάρχει κλινική υποψία νωρίτερα, γίνεται αιματολογικός έλεγχος και πράττουμε ανάλογα. Τα συμπληρώματα που ακολουθούν τις οδηγίες δίνονται χωρίς προηγούμενο έλεγχο.

Οι Παγίδες

Ιδιαίτερη προσοχή θέλω να δώσετε στις ποσότητες που αναφέρει η μητέρα, καθώς τα 1000mL “συμπλήρωμα” την ημέρα είναι μεγάλη ποσότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί, απλά το σημειώνω προς αξιολόγηση.

Όσο για τις “παρενέργειες” του σιδήρου, στις δόσεις που χορηγούνται στα βρέφη είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Επίσης η βιταμίνη D σε αυτές τις ποσότητες, παρότι δεν απαιτείται, κακό δεν θα κάνει στο παιδί.

Σημειώστε πως τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να μένουν στον ήλιο προκειμένου να έχουν επάρκεια βιταμίνης D. Οπότε αυτό με το καλοκαίρι, είναι μάλλον παρερμηνεία.