Ερώτηση

Θέλω να απογαλακτίσω το παιδί μου – πώς μπορώ να το κάνω;

Απάντηση

Ο απογαλακτισμός είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση σε κάθε οικογένεια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν βήμα-βήμα να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

ΠΟΤΕ? 

Η απάντηση εδώ είναι μάλλον απλή: ο θηλασμός συνεχίζεται για όσο το επιθυμούν αμοιβαία η μητέρα και το παιδί. Αν ένας εκ των δύο θέλει να διακόψει, τότε μπορείτε να διακόψετε.

ΠΩΣ? 

Εξαρτάται τι θέλετε να κάνετε. Αν επιθυμείτε να διακόψετε μια και καλή, τότε απλά διακόπτετε. Αν πάλι θέλετε να μειώσετε τους θηλασμούς σε (για παράδειγμα) πρωί και βράδυ, τότε κάντε ακριβώς αυτό. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

ΠΩΣ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ?

Εφόσον αποφασίσετε να μειώσετε τους θηλασμούς, τότε μέσα σε λίγες ημέρες η παραγωγή σας θα προσαρμοστεί, αυτόματα. Αν πάλι διακόψατε εντελώς τον θηλασμό, ή στις φάσεις μείωσης αν νιώθετε τάση ή πίεση, τότε ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

    • κάθε φορά που νιώθετε τάση στο στήθος χρησιμοποιείτε το θήλαστρο
    • ΔΕΝ αδειάζετε το στήθος, αλλά σταματάτε μόλις νιώσετε την τάση να υποχωρεί
    • σταδιακά η παραγωγή σας θα μειωθεί
    • αν νιώσετε πόνο, θερμότητα, ή δείτε ερυθρότητα στο δέρμα επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας

ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ?

Σημειώστε πως το μπιμπερό διακόπτεται “μαχαίρι” στους 12 μήνες (στα υγιή παιδιά). Αν περνάτε από τον θηλασμό σε άλλο γάλα μετά τους 12 μήνες λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποτηράκι (εκπαιδευτικό, καλαμάκι, ή κανονικό). Το ότι το παιδί “δεν πίνει το γάλα” αν δεν είναι σε μπιμπερό δεν αποτελεί λόγο να δώσετε μπιμπερό. Για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας είναι προτιμότερο να μην πίνει γάλα, παρά να πίνει από μπιμπερό. Αν αρνείται επίμονα, θα βρούμε άλλες πηγές ασβεστίου. Σε κάθε περίπτωση μετά τους 12 μήνες τα παιδιά πίνουν όλα τα υγρά από εκπαιδευτικό ή κανονικό ποτηράκι, ή με καλαμάκι.

Τέλος να σημειώσω πως η φαρμακευτική αγωγή για την διακοπή της παραγωγής είναι χρήσιμη σε ελάχιστες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει κατά κανόνα κανένας λόγος να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο!

Πάντα δίπλα σας,

Παναγιώτης