Ερώτηση

Έχουμε ένα μωράκι 31 ήμερων που θηλάζει αποκλειστικά. Αρκετές φορές στον ύπνο του βογκάει πολύ έντονα και τις τελευταίες μέρες όταν θα ξυπνήσει βογκάει και διαμαρτύρεται. Του σηκώνω τα ποδαράκια μήπως έχει αέρια αλλά δεν κάνει κάτι. Μετά το θηλασμό μπορεί και να ρευτεί, μπορεί και όχι. Επίσης, το στομαχάκι του κάνει ήπιους θορύβους σαν να γουργουρίζει. Τι θα μπορούσε να είναι και πώς θα μπορούσα να τον βοηθήσω;


Απάντηση

Ας ξεκινήσουμε με το ότι για κάθε ανησυχία σας σε αυτή την μικρή ηλικία θα πρέπει να απευθύνεστε πρώτα από όλα στον παιδίατρό σας. Από εκεί και πέρα οι ήχοι που αναφέρει η μητέρα στην ερώτησή της είναι συχνοί και κατά κανόνα φυσιολογικοί. Οι “αναστεναγμοί”, τα “ρουθουνίσματα”, ακόμα και κάποια “βογκητά” είναι φυσιολογικά, κυρίως στον ύπνο.

Επίσης συχνοί είναι οι ήχοι της πέψης, δηλαδή ήχοι που παράγονται στο στομάχι και το έντερο, μετά από ένα γεύμα ή πριν την κένωση. Τέλος, ήχοι από την μύτη (ρουθουνίσματα) που δεν συνοδεύονται από δυσκολία στην αναπνοή δεν θα πρέπει να σάς ανησυχούν καθόλου.

Αντίθετα, αν το μωράκι σας κάνει ήχους κόπωσης και δυσκολίας κατά τον θηλασμό, ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από δύσπνοια ή ιδρώτα θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Θυμηθείτε πως τα νεογνά δεν ιδρώνουν ποτέ φυσιολογικά.