Ερώτηση

Είμαι στο μήνα μου, αλλά έχω την κακή συνήθεια του καπνίσματος, την οποία δεν αποχωρίστηκα ούτε στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, θέλω να θηλάσω. Ισχύει ότι δεν κάνει; Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση

Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές επιπλοκές, όπως προωρότητα και χαμηλό βάρος γέννησης. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα του παιδιού στο μέλλον, ωτίτιδες, βρογχιολίτιδα και άλλα σοβαρότερα ζητήματα υγείας. Τέλος, ο κίνδυνος για την ζωή του γονέα που καπνίζει μεταφράζεται απευθείας σε κίνδυνο για το παιδί: αν πάθουμε κάτι εμείς, βλάπτονται άμεσα τα παιδιά μας.

Προτείνω ανεπιφύλακτα την διακοπή του καπνίσματος, το συντομότερο – ποτέ δεν είναι αργά! Γνωρίζω πως στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα, υπάρχουν σημεία να βοηθήσουν με υποκατάσταση και ψυχολογική υποστήριξη.

Για να έρθω όμως στην ερώτηση, το κάπνισμα στην μητέρα ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη στον θηλασμό. Θεωρητικά οι ποσότητες κάποιων ουσιών του τσιγάρου που ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβη στο νεογνό. Αυτή η υπόθεση αν και λογική, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα κι έτσι το κάπνισμα ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη για τον θηλασμό.

Αντιθέτως, το μητρικό γάλα παραμένει η καλύτερη και ιδανική τροφή για το παιδί , ασχέτως αν καπνίζετε ή όχι.

Όπως είπαμε τα παιδιά μητέρων που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπνευστικές παθήσεις. Όμως, τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν και θηλάζουν, έχουν λιγότερο κίνδυνο από τα βρέφη μητέρων που καπνίζουν και δεν θηλάζουν τα βρέφη τους!

Τι να κάνετε αν συνεχίζετε το κάπνισμα;
  • Αποφύγετε να καπνίζετε αμέσως πριν ή κατά την διάρκεια του θηλασμού.
  • Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, καπνίστε αμέσως μετά τον θηλασμό.
  • Καπνίζετε πάντα έξω από το σπίτι (όχι κρεμασμένοι στο παράθυρο, αλλά έξω).
  • Μετά πάντα να αλλάζετε ρούχα, και να κάνετε μπάνιο. Το πλύσιμο των δοντιών βοηθάει. Ιδανικά κάντε αυτή την διαδικασία μετά από κάθε τσιγάρο.