Ερώτηση

Έχω ένα αγοράκι 24 μηνών και βλέπω κάτω στο πέλμα δεν έχει καμάρα, και τα πόδια του γέρνουν προς τα μέσα. Πότε πρέπει να πάω σε ορθοπεδικό;


Απάντηση

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με “πλατυποδία”, δηλαδή τα πέλματά τους μοιάζουν να μην έχουν καμάρα. Αυτό οφείλεται σε 3 ανατομικές ιδιαιτερότητες των μικρών παιδιών:

  1. Τα οστά και οι αρθρώσεις τους είναι ακόμα πολύ εύπλαστες και υπό το βάρος του σώματός τους το πόδι πλαταίνει.
  2. Στο έσω χείλος του ποδιού υπάρχει ένα μικρό στρώμα λίπους, το οποίο “μπαίνει” στη θέση της ανατομικής καμάρας όταν το πόδι πατάει κάτω.
  3. Επίσης τα μικρά παιδιά μπορεί να φέρουν περισσότερο βάρος στο έσω χείλος του ποδιού (εκεί που είναι η καμάρα) κάνοτάς την ακόμα πιο δυσδιάκριτη.

Φυσιολογικά αυτή η παροδική “πλατυποδία” εξαφανίζεται ως το 6ο έτος της ηλικίας. Μόνο 1-2 στα 10 παιδιά θα έχει τελικά πραγματική πλατυποδία.

Θεραπεία πρέπει να δίνεται μόνο σε όσα παιδιά με πλατυποδία έχουν δυσκαμψία στον αστράγαλο ή πόνο. Οι σόλες δεν βοηθούν, και μάλιστα μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από την ίδια την πλατυποδία.

Λίγες μορφές πλατυποδίας χρειάζονται παρέμβαση. Αυτές εμφανίζονται με “σφιχτό” Αχίλλειο τένοντα (περιορισμός στην κίνηση του αστραγάλου). Η θεραπεία εδώ συνήθως είναι διατατικές ασκήσεις.

Ακόμα πιο σπάνια ένα παιδί μπορεί να έχει πραγματικά δυσκαμψία του αστραγάλου και πόνο, αλλά η εικόνα αυτή δεν εμφανίζεται πριν την εφηβεία.

Αν το παιδί σας έχει παρόμοια συμπτώματα θα έλεγα να το εξετάσει προσεκτικά ο παιδίατρος πρώτα. Μόνο εφόσον εκείνος κρίνει πως υπάρχει πραγματικά ανατομική ανωμαλία, να συνεχιστεί η εκτίμηση σε κάποιον παιδοορθοπεδικό.