Ερώτηση

Παιδί 2,5 ετών έχει βγάλει την πάνα εδώ και 3 μήνες. Πρέπει ο παιδίατρος να του κατεβάσει το “πετσάκι” ή δεν το πειράζουμε καθόλου;

Απάντηση

Αρκούν 1-2 βίαιες έλξεις της πόσθης προκειμένου να δημιουργηθούν συμφύσεις που θα οδηγήσουν σε παθολογική φίμωση. Η έλξη της πόσθης πέραν του ορίου που η ίδια επιτρέπει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Παλαιότερα πολλοί παιδίατροι πίστευαν πως με την έλξη προστάτευαν από την φίμωση. Πλέον γνωρίζουμε πως έτσι τραυματίζουμε την ακροποσθία. Στην επούλωση δημιουργούνται συμφύσεις οι οποίες χειροτερεύουν την κατάσταση. Οι “πανηγυρισμοί” κατά την αποκάλυψη του πέους συχνά είναι οι προάγγελοι χειρουργείου στο μέλλον.

  • Στο 90% των αγοριών μπορούμε να αποκαλύψουμε την βάλανο του πέους εύκολα μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
  • Αν σε εκείνη την ηλικία αυτό δεν ισχύει, ή αν κατά την ούρηση σχηματίζεται “μπαλόνι” (η κλειστή πόσθη γεμίζει με ούρα πριν αυτά αρχίσουν να τρέχουν έξω από την μικρή οπή), τότε βάζουμε μια κρέμα με στεροειδές ΤΟΠΙΚΑ για 15-30 ημέρες.
  • Αν και αυτό αποτύχει, ή αν η φίμωση είναι πολύ έντονη εξ αρχής (σπάνιο), τότε η χειρουργική επέμβαση είναι ενδεδειγμένη.

Ο παιδίατρος οφείλει να έλκει ήπια την πόσθη προκειμένου να καταγράψει το όριο στο οποίο μπορεί να αποκαλύψει την βάλανο με ευκολία. Δεν επιτρέπεται η έλξη πέρα από αυτό το όριο. Η πράξη είναι μόνο διερευνητική και δεν πρέπει να είναι ποτέ “θεραπευτική”.

Σε κάθε περίπτωση η παραβίαση των ορίων της ακροποσθίας είτε από εσάς, είτε από τον παιδίατρό σας, απαγορεύεται αυστηρά.