Ερώτηση

Θεωρείτε ότι το νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα πρέπει να γίνει άμεσα? Είναι δύσκολο γιατί κοστίζει 250ευρω για κάθε παιδί. Ξέρετε αν συνταγογραφείται;


Απάντηση

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος  είναι ένα από τα πιο επιθετικά και καταστροφικά μικρόβια που γνωρίζουμε. Προκαλεί σοβαρή νόσο, με ταχύτατη εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία ή και θάνατο.

Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου C έχει προστεθεί κανονικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για όλα τα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τύπους του ίδιου μικροβίου, όπως A, Y, W κλπ.

Ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, έχει γίνει πολύς λόγος καθώς το σχετικά νέο εμβόλιο είναι από τα πιο ακριβά, και δεν καλύπτεται για όλα τα παιδιά. Το πλήθος των δόσεων διαφέρει ανά ηλικία έναρξης του εμβολιασμού. Όσο μικρότερο το παιδί όταν ξεκινάμε τον εμβολιασμό, τόσο περισσότερες δόσεις χρειάζεται για να καλυφθεί. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα εμβόλια, απλά εδώ έχει γίνει θέμα λόγω του κόστους του εμβολίου.

Παρενέργειες

Το εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Παρά τις ίσως εντονότερες παρενέργειες σε σχέση με άλλα εμβόλια, το μόνο που διαφέρει είναι η πιθανότητα εμφάνισης ήπιων παρενεργειών (πυρετός, πόνος, οίδημα), και όχι το είδος των παρενεργειών.

Ειδικά για την νόσο Kawasaki που έχει σχετιστεί με το εμβόλιο, αυτή τη στιγμή δεν έχει αποδειχθεί αιτιολογική συσχέτιση. Έχουν αναφερθεί περιστατικά μετά από εμβολιασμό – χωρίς να ξέρουμε αν προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή όχι.

Για τις πολύ σπάνιες παρενέργειες ενός εμβολίου απαιτούνται εκατομμύρια δόσεις για να μπορέσουμε να μάθουμε αν πράγματι υπάρχει συσχέτιση ή όχι. Στο ενδιάμεσο ο νόμος επιβάλλει στην εταιρεία παραγωγής να αναφέρει κάθε πιθανή παρενέργεια, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει συσχέτιση ή όχι. Εν ολίγοις, υπάρχει υποψία ότι σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλεί νόσο Kawasaki, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένη η συσχέτιση.

Γιατί δεν καλύπτεται στην Ελλάδα;

Σε χώρες που η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο Β είναι συχνή το εμβόλιο έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό.

Στις υπόλοιπες χώρες, όπως στην Ελλάδα, καλύπτονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, και όποιος το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί καλύπτοντας το κόστος ο ίδιος. Η συζήτηση περί των οικονομικών της υγείας ξεφεύγει του παρόντος, αλλά όταν λαμβάνονται αποφάσεις σε μεγάλη κλίμακα, το κόστος μιας παρέμβασης πρέπει να υπολογίζεται πολύ σοβαρά. Ακόμα και πολύ πλούσιες χώρες λένε σε κάποια πράγματα όχι, και σε κάποια ναι. Πόσο μάλλον μια χώρα όπως η Ελλάδα, και εν μέσω κρίσης.

Περιληπτικά

  • Το εμβόλιο με τα όσα γνωρίζουμε ως σήμερα, είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.
  • Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους είναι τα παιδιά 0-2 ετών, και αργότερα οι έφηβοι.
  • Το πότε θα κάνετε το εμβόλιο εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας. Ένας γιατρός δεν θα μπορούσε ποτέ να σάς πει να μην το κάνετε για οικονομικούς λόγους.
  • Αυτή τη στιγμή συνταγογραφείται για όλα τα παιδιά υψηλού κινδύνου.
  • Αν το παιδί σας δεν ανήκει σε κάποια από αυτές, το κόστος το επωμίζεστε εσείς.

Συζητήστε με τον γιατρό σας προκειμένου να μπορέσει να σάς δώσει μια τάξη μεγέθους των πιθανοτήτων, και αποφασίστε ανάλογα. Η κάθε οικογένεια με βάση τα δικά της κριτήρια θα αποφασίσει αν θέλει και να μπορεί να καλυφθεί για την εν λόγω νόσο.