Ερώτηση

Mένουμε μόνιμα στο εξωτερικό και ο μικρός και εγώ ήρθαμε πριν δύο μέρες Αθήνα για διακοπές. Aπό προχτές αρνείται να φάει στερεά τροφή ή τρώει το πολύ τρεις κουταλιές και μετά δεν ξανανοίγει το στόμα. Δέχεται μόνο γάλα με ευκολία. Έχω δοκιμάσει μόλις αρνείται να επιμείνω λίγο και μετά να το παίρνω και μετά από ένα τρίωρο να ξαναδοκιμάσω. Εκεί του δίνω και γάλα γιατί φοβάμαι να τον αφήσω νηστικό τόσες ώρες. Το είχε ξανακάνει πριν μισό μήνα για τέσσερις μέρες. Δεν έχει καθόλου δόντια και τα ούλα του είναι πρησμένα. Είναι τα ούλα; Είναι η ζέστη; Είναι η αλλαγή περιβάλλοντος;

Απάντηση

Εδώ η ανήσυχη μητέρα στο τέλος της ερώτησης δίνει μόνη την απάντηση. Η ζέστη, τα “δόντια” που βγαίνουν, και πάνω απ όλα η αλλαγή περιβάλλοντος είναι αρκετά καλή εξήγηση για όλα αυτά. Με μερικές μέρες γάλα δεν θα πάθει κάτι τρομερό, όμως σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Το τι πρέπει να κάνει όμως είναι ένα άλλο θέμα… υπάρχουν πολλές προτάσεις, καμία ουσιαστικά αποδεδειγμένη επιστημονικά. Από το να αποφύγει τα ζεστά και τα ξινά φαγητά, μέχρι το να δώσετε λίγη παρακεταμόλη 1-2 φορές, ή το μασάζ στα ούλα με κάτι κρύο, είναι προτάσεις που όλοι οι παιδίατροι κάνουμε. Σημειώστε όμως πως είναι κυρίως εμπειρικές παρατηρήσεις, και όχι hard science. Σε κάποια παιδιά δουλεύουν τέλεια, σε άλλα δεν δουλεύει τίποτα απολύτως, κι απλά περιμένουμε να περάσει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το εν λόγω παιδί πρέπει να πίνει άφθονο νερό. Τόσο η ζέστη, όσο και η σιελόρροια δεν βοηθάνε. Αν το πρόβλημα επιμείνει θα χρειαστεί να τον δει παιδίατρος, καθώς πέρα από τις προφανείς εξηγήσεις που πολύ σωστά δίνει η μητέρα, υπάρχουν κι άλλα ενδεχόμενα, πολύ σπανιότερα.