Ερώτηση

Η κόρη μου είναι 4,5 μηνών και συνέχεια βάζει στο στόμα τα χεράκια, κάτι παιχνίδια, γλύφει τα σεντόνια της κλπ. Έχει νόημα η αποστείρωση των μπιμπερό; Αναγκαστικά τους πρώτους 6 μήνες πρέπει να αποστειρώνουμε μπιμπερό κ πιπίλες;

Απάντηση

Tα μπιμπερό θεωρητικά δεν χρειάζεται να αποστειρώνονται ποτέ σε περιοχές με καθαρό νερό. Η μόνη ένδειξη για αποστείρωση είναι να παίρνετε νερό από πηγάδι, ή να ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της περιοχής σας. Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να δεχτούν αυτή τη συμβουλή.

  • Εφόσον δεν ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης σας, μπορείτε να βράζετε για περίπου δέκα λεπτά όλα τα σκεύη και παιχνίδια “δαγκώματος” του παιδιού σας πριν την πρώτη χρήση.
  • Τα μπιμπερό μπορείτε να τα πλένετε με σαπούνι και νερό ή στο πλυντήριο πιάτων.
  • Τα υπόλοιπα παιχνίδια αρκεί να τα πλένετε τακτικά με ένα πανάκι και νερό.
  • Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε διάλυμα ξυδιού ή/και μαγειρικής σόδας.
  • Σε κάθε περίπτωση, ξεπλύνετε πολύ καλά πριν τα επιστρέψετε στο παιδί σας.

Δεν βλάπτει μια στο τόσο να μαζεύετε όλες τις πιπίλες και τις θηλές των μπιμπερό και να τους κάνετε ένα βράσιμο. Η αλήθεια πάντως είναι πως αυτή η πρακτική φαίνεται να βοηθάει περισσότερο ψυχολογικά τους γονείς, παρά να προφυλάσσει από λοιμώξεις.

Το παιδί σας φέρνει στο στόμα τα πάντα (και θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμα) ως μέρος της φυσιολογικής του ανάπτυξης. Εφόσον είναι κατά τα άλλα υγιές δεν χρειάζεται καμία ειδική καθαριότητα με την έννοια της απολύμανσης. Πρέπει όμως να φροντίζετε να είναι όλα καθαρά.

  • Σημειώστε πως πρόσφατα η υπερβολική καθαριότητα συσχετίστηκε με εμφάνιση λευχαιμίας στα παιδιά.

Αποφύγετε τις υπερβολές, καθώς πολλά προϊόντα ανέχονται πολύ καλά το πλυντήριο πιάτων, αλλά αποσυντίθενται μερικώς από άλλα καθαριστικά. Μην χρησιμοποιείτε μη-επιτρεπτά καθαριστικά από υπερβάλλοντα ζήλο (π.χ. αποφύγετε εντελώς την χλωρίνη).