Ερώτηση

Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών. Ενώ λοιπόν ήμασταν πολύ προγραμματισμένοι στον ύπνο, μετά τον χρόνο άρχισε να ξυπνά μέσα στη νύχτα για γάλα. Τρώει βραδινό φαγητό γύρω στις 8 και γύρω στις 10 το βράδυ 210ml φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Δοκίμασα να τον ξεγελάσω με την πιπίλα αλλά ήθελε οπωσδήποτε γάλα το βράδυ. Υπάρχει καμία τεχνική για να σταματήσει να ξυπνά ή απλώς πρέπει να περιμένω να περάσει μόνο του;

Απάντηση

Οι τεχνικές διαφέρουν ανάλογα το παιδί, και κυρίως, ανάλογα τους γονείς. Εδώ χωρίς να γνωρίζω το ίδιο το παιδί, το βάρος του, τι τρώει κατά τα άλλα, αν ανήκει στις οικογένειες που επιμένουν στο μπιμπερό μετά τον 12ο μήνα κλπ. τα μόνα που μπορώ να πω σίγουρα είναι:

  • Βραδινό το αργότερο ως τις 19:00. Κι αυτό ακόμα αργά είναι.
  • Μόνο νερό και χαμομήλι από εκείνη την ώρα ως το πρωινό. Τίποτε άλλο.
  • Αν πίνει γάλα μετά το βραδινό, θα το πίνει στο τραπέζι στο καρεκλάκι του, όχι σε μπιμπερό, όχι αγκαλιά, όχι για να κοιμηθεί.

Όταν θα έχουν γίνει όλα αυτά τότε θα μπορεί κανείς να βοηθήσει πολύ περισσότερο. Μέχρι τότε το παιδί έχει αντικειμενικές θερμιδικές ανάγκες και ανάγκη επαφής που έχει μάθει να παίρνει έτσι και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Το σωστό είναι πάντα κουραστικό. Αν οι γονείς δεν κατορθώσουν να κάνουν αυτά, τότε απλά ο χρόνος θα αντικαταστήσει το παρόν πρόβλημα, με κάποιο άλλο.