Ερώτηση

Έχω ένα παιδάκι 24 μηνών και εδώ και 6 μήνες πίνουμε σίδηρο. Πόσο ακόμα να πάρουμε; Οι δείκτες είναι όλοι φυσιολογικοί πλέον αλλά η φερριτίνη στο 6.

Απάντηση

Η απάντηση εδώ εξαρτάται αρκετά από τον λόγο για τον οποίο χορηγούμε σίδηρο. Είναι άλλη η αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας (έλλειψη σιδήρου που έχει οδηγήσει σε αναιμία), και άλλη η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας (έλλειψη σιδήρου χωρίς άλλα ευρήματα ή συμπτώματα).

Η θεραπευτική δόση σιδήρου για σιδηροπενική αναιμία είναι 1-2mg/kg τρείς φορές την ημέρα (άρα εξαρτάται από το βάρος του παιδιού σας, και πρέπει να προσαρμόζεται στο καινούριο του βάρος κάθε 2-3 μήνες).

  • Η πιο συχνή αιτία επίμονης σιδηροπενικής αναιμίας είναι η μη σωστή δοσολογία θεραπείας.
  • Αν λαμβάνετε την σωστή δόση, η αιμοσφαιρίνη του παιδιού σας θα πρέπει να ανεβαίνει περίπου 1-2 gr/dL τον μήνα. Ακόμα και σχετικά βαριές περιπτώσεις ανταποκρίνονται μέσα σε λίγους μήνες.
  • Αφού αποδειχθεί πως έχει επανέλθει η αιμοσφαιρίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, η θεραπεία συνεχίζεται ακριβώς ίδια για άλλους 2 μήνες.
  • Σημαντικότατο μέρος της θεραπείας είναι η διατροφική συμβουλευτική (περιορισμός αγελαδινού γάλακτος, τροφές πλούσιες σε σίδηρο κλπ).

Η τιμή της φερριτίνης που δίνεται είναι πράγματι χαμηλή και σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε σίδηρο. Εφόσον όλα τα υπόλοιπα είναι όντως φυσιολογικά, τότε άλλες 8 εβδομάδες αρκούν για να αναπληρωθούν οι αποθήκες και να γίνει φυσιολογική η φερριτίνη.

Αν η κατάσταση επιμένει πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος.