Ερώτηση

Έχω μία κόρη 4 μηνών με βάρος 7,400 και τρώει γάλα σε σκόνη. Πότε μπορώ να της δώσω κρέμες; Μήπως δε χρειάζεται γιατί το βάρος της είναι καλό; Οι κρέμες του εμπορίου έχουν ζάχαρη; Τι άλλο θα μπορούσε να φάει χωρίς ζάχαρη σε κρέμα;

Απάντηση

Μέχρι και πριν απο ένα έτος περίπου οι οδηγίες έλεγαν πως τα παιδιά πρέπει να εισαχθούν στα στερεά μεταξύ 4 και 6 μηνών. Πλέον οι οδηγίες λένε 6 μηνών. Το αν ένα παιδί μπορεί να αρχίσει νωρίτερα τα στερεά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως

  • ελάττωση ή εξαφάνιση του αντανακλαστικού εξώθησης της γλώσσας,
  • καλή στήριξη της κεφαλής,
  • ετοιμότητα των γονέων,
  • απουσία άλλων προβλημάτων υγείας στο παιδί
Πώς ξεκινάω;

Κατά κανόνα προτείνω να ξεκινήσουμε με ρυζάλευρο ενισχυμένο με σίδηρο (υπάρχουν διάφορα στην αγορά – τα περισσότερα έχουν και γάλα που το κάνει πιο εύγευστο, καθώς το σκέτο ρυζάλευρο δεν είναι και πολύ ωραίο). Στην συνέχεια μπορείτε (και πρέπει) να εισάγετε τροφές σε μορφή πουρέ ΜΙΑ (και μόνο ΜΙΑ) νέα τροφή ανά 3-5 ημέρες (κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να παίρνει την νέα τροφή καθημερινά). Προσθέτοντας σταδιακά θα φτάσετε σε ένα πλήρες μενού. Δεν υπάρχει λόγος επιστημονικός να αποφύγετε κάποια τροφή, να καθυστερήσετε την εισαγωγή της, ή αντίθετα να την εισάγεται γρήγορα.

Εδώ θα σταθώ καθώς συχνά οι γονείς είναι αντίθετοι με το ρυζάλευρο. Παρότι επιλέγω να μην παρεμβαίνω ιδιαίτερα στις επιλογές της οικογένειας, ο λόγος που προτείνω το ρυζάλευρο είναι ότι ικανοποιεί δύο πολύ σημαντικούς στόχους της πρώτης στερεής τροφής:

  • τα ρυζάλευρα της αγοράς είναι ενισχυμένα με σίδηρο, και ο τελευταίος είναι το κύριο συστατικό που έχει εξαντληθεί στο μωράκι σας στους 6 μήνες, και
  • σάς προσφέρει ευελιξία στην πυκνότητα τους γεύματος, όσο και την γεύση! Μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα με το γάλα σας ή με το γάλα που πίνει ήδη το μωρό σας. Έτσι, κατά την πρώτη του επαφή θα είναι μεν “νέα” η σύσταση, αλλά όχι και η γεύση.

Αρχίστε με ένα γεύμα την ημέρα, όποιο σάς εξυπηρετεί. Σταδιακά θα αυξάνετε και η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων, ώστε στον 12ο μήνα τα στερεά να αποτελούν πλέον την κύρια πηγή θερμίδων. Αυτή η διαδικασία συχνά γίνεται ευκολότερη αν έχετε μια καλή και στενή σχέση με τον παιδίατρό σας.

Τι γίνεται με τη ζάχαρη;

Οι κρέμες του εμπορίου περιέχουν πάντα κάποιον υδατάνθρακα, αλλά όχι λευκή ζάχαρη, αν αυτό σας ανησυχεί. Είναι μελετημένες και ισορροπημένες για καλή ανοχή και ανάπτυξη. Τα παιδιά, και ιδίως τα βρέφη, δεν τα βάζουμε ποτέ σε “δίαιτα”. Οι υδατάνθρακες είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους. Φυσικά ΔΕΝ προσθέτουμε ΠΟΤΕ έξτρα κρυσταλλική ζάχαρη (ούτε εμείς, αλλά ούτε οι κατασκευαστές). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Επιλέξτε ό,τι νιώθετε πως είναι καλύτερο για εσάς, και επιβεβαιώστε με τον παιδίατρό σας πως είναι κατάλληλο και για το παιδί – είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε.

Τέλος, η έναρξη των στερεών δεν γίνεται για να βελτιώσουμε το βάρος του παιδιού, αλλά για  να προσφέρουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία προκειμένου να αναπτυχθεί καλά – αυτό το “καλά” δεν σημαίνει μόνο βάρος.