Ερώτηση

Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών με βάρος 13,5 κιλά κ ύψος 105cm. Σχεδόν όλο το χειμώνα Οκτώβρη με Απρίλιο παίρνει εισπνεόμενα στεροειδή λόγω “ιογενούς άσθματος”. Ανησυχώ για τη στασιμότητα του βάρους του. Σχεδόν ένα χρόνο είναι στα ίδια κιλά. Η παιδίατρος μ λέει να μην ανησυχώ εφόσον παίρνει ύψος. Και δεδομένου του πόσο συχνά αρρωσταίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μήπως πρέπει να το ψάξω περαιτέρω; Η υπόλοιπη ανάπτυξη του ιδιαίτερα καλή.

Απάντηση

Η χρήση των εισπνεόμενων στεροειδών στο άσθμα, αλλά και στην οξεία αντιμετώπιση του βρογχόσπασμου είναι πλέον επιβεβλημένη από τα διεθνή guidelines. Η μακροχρόνια χορήγησή τους σε παιδιά με άσθμα επίσης αποτελεί ενδεδειγμένη πρακτική. Άρα ξεκινάμε με δεδομένο πως αρκετά παιδιά που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια βρογχόσπασμου θα χρειαστεί να λάβουν αγωγή.

Η δράση των στεροειδών στην ανάπτυξη είναι ανασταλτική, πράγματι. Όμως αυτό αφορά τα συστηματικά χορηγούμενα στεροειδή (από το στόμα) και όχι τόσο τα εισπνεόμενα. Αυτό σημαίνει πως η δράση του εισπνεόμενου σκευάσματος στο υπόλοιπο σώμα του παιδιού είναι ασήμαντη. Συνεπώς, όταν υπάρχει αναστολή της αύξησης καθ’ ύψος δεν πρέπει να θεωρούμε υπαίτιο το εισπνεόμενο στεροειδές, αλλά θα πρέπει να αναζητούμε άλλα αίτια.

Ειδικά για την αύξηση σε βάρος τα εισπνεόμενα στεροειδή δεν ενοχοποιούνται για στασιμότητα. Ακόμα και τα συστηματικά στεροειδή θα είχαν αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή αύξηση του βάρους, όχι στασιμότητα.

Πότε διερευνούμε περισσότερο;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα παιδί που ενώ παίρνει ύψος, δεν παίρνει βάρος. Μάλιστα το βάρος του είναι ήδη χαμηλό. Τα εισπνεόμενα δεν πρέπει να ενοχοποιηθούν εδώ, αλλά ούτε οι “επαναλαμβανόμενες ιώσεις” πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Ένα παιδί με έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό και στασιμότητα βάρους πρέπει να διερευνηθεί πολύ προσεκτικά για άλλα νοσήματα όπως κυστική ίνωση ή νοσήματα του γαστρεντερικού. Η αγωνία της συγκεκριμένης μητέρας και το αίτημά της για επιπλέον διερεύνηση είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Συμπέρασμα

Αν το παιδί σας έχει συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και στασιμότητα βάρους ή ύψους, η διερεύνηση για υποκείμενα νοσήματα είναι απαραίτητη.