Ερώτηση

Έχω ένα κοριτσάκι 11 1/2 μηνών. Πριν ένα μήνα επισκεφτήκαμε την παιδίατρο για ένα check-up ύστερα από τρεις μήνες. Τα νέα ήταν ότι δεν είχε πάρει γραμμάριο! Από ύψος 2 πόντους! Μας έγραψε κάποιες εξετάσεις αίματος, ούρων, κοπράνων.

Η συνέχεια που έδωσε η παιδίατρος είναι επανεξέταση θυρεοειδή σε 20 μέρες (δεν έχει γίνει ακόμα) και έπειτα περαιτέρω εξετάσεις για αλλεργία. Θα την ζυγίσω σε μια εβδομάδα σε άλλη παιδίατρο αν και με την δική μου ζυγαριά δείχνει να έχει πάρει σίγουρα 300 γραμμάρια και τέλος θηλάζω ακόμα!

Απάντηση

Η ερώτηση εδώ είναι πολύπλοκη και αφορά ένα θέμα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Από όσα λέει η μητέρα, φαίνεται πως η παιδίατρός έχει ήδη ξεκινήσει την διερεύνηση και πιστεύω πως οι αλλαγές ανάμεσα σε πολλούς γιατρούς μόνο θα  αγχώσουν την οικογένεια. Η πιο σημαντική συμβουλή λοιπόν είναι να αποφύγουμε τους πολλούς γιατρούς.

Η μη-πρόσληψη βάρους είναι συχνό πρόβλημα

Παλιότερα λέγαμε πως η διάγνωση της “ψυχοκοινωνικής μη πρόσληψης βάρους” ήταν διάγνωση εξ αποκλεισμού. Πρόσφατα βρήκαμε πως σαν αιτία είναι  η πιο συχνή, και πλέον ένας έμπειρος παιδίατρος μπορεί να πει πως αυτό είναι το πρόβλημα, χωρίς να αποκλείσει άλλα αίτια.

Τυπικές εξετάσεις που γίνονται για μη-πρόσληψη βάρους
  1. Γενική αίματος, γενική ούρων, γενική κοπράνων
  2. Καλλιέργεια ούρων, καλλιέργεια κοπράνων για παράσιτα,
  3. Έλεγχος κοπράνων για άπεπτα υπολείμματα και ανάλυση κοπράνων,
  4. Έλεγχος θυρεοειδούς (TSH και fT4), και αν υπάρχει λόγος έλεγχος για κοιλιοκάκη (ειδικά αντισώματα και ολική IgA).

Ανάλογα τα αποτελέσματα συνεχίζει ο έλεγχος. Αν οι εξετάσεις του θυρεοειδούς είναι παθολογικές τότε καλό είναι το παιδί να παραπέμπεται σε ενδοκρινολόγο. Η κληρονομικότητα που αναφέρεται παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος στην οικογένεια για να το εμφανίσει το παιδί.

Ζύγιση

Το παιδί πρέπει να ζυγίζεται σε μία μόνο ζυγαριά (αυτή της παιδιάτρου). Δεν έχει νόημα να ζυγίζεται παντού διότι στα μικρά βάρη η απόκλιση των 100-300 γραμμαρίων ενδέχεται να είναι της ίδιας της ζυγαριάς.

Τακτικοί Έλεγχοι

Το πιο σημαντικό μέρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων βάρους είναι ο τακτικός (μηνιαίος ακόμα) έλεγχος του παιδιού από τον παιδίατρο. Μέχρι να μπει διάγνωση και να έχουμε αποτελέσματα προς την σωστή κατεύθυνση προτείνω μηνιαίες επισκέψεις. Ειδικά στα ψυχοκοινωνικά περιστατικά όπου χρειάζεται στήριξη όλη η οικογένεια τούς βλέπω κάθε 2 εβδομάδες στην αρχή.

Θυμηθείτε πως συχνά αυτά τα προβλήματα παίρνουν καιρό και για να διαγνωστούν, αλλά και για να αντιμετωπιστούν. Κανένας παιδίατρος δεν μπορεί να κάνει κάποιο “θαύμα” και να επισπεύσει την διαδικασία, αντιθέτως οι πολλές αλλαγές μάλλον θα επιβραδύνουν την διάγνωση και αντιμετώπιση.