Ερώτηση

Είμαι καθηγήτρια και η επαφή με παιδιά είναι καθημερινή. Γέννησα ένα αγοράκι λίγων ημερών. Πότε είναι ασφαλές να επιστρέψω στη δουλειά; Θα πρέπει να περιμένω μέχρι το πρώτο εμβόλιο;

Απάντηση

Η απάντηση εδώ δεν είναι τόσο απλή, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ανάλογα το μωρό

Εάν το νεογνό έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή είναι πρόωρο (κυρίως αν είναι <35 εβδομάδων κύησης) προτείνω την επιστροφή στην εργασία μετά τους 4-6 μήνες. Τόσο για τα εμβόλια, όσο και για να έχει φτάσει το παιδί σε μια ηλικία που ένας πυρετός δεν θα υποχρεώνει σε πλήρη έλεγχο. Επίσης θα πρέπει όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το βρέφος να είναι εμβολιασμένοι, κυρίως για την γρίπη, αμέσως μόλις γίνει το εμβόλιο διαθέσιμο.

Ανάλογα την τάξη που εργάζεστε

Εφόσον το νεογνό δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας, τότε:

    • Αν η μητέρα διδάσκει σε τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, δεν πιστεύω πως υπάρχει πρόβλημα να επιστρέψει στην δουλειά όταν θα είναι έτοιμη, αλλά τουλάχιστον μετά τους 2 μήνες.
    • Αν διδάσκει σε τάξεις Δημοτικού, τότε το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο.
    • Όταν επιστρέφει στο σπίτι να κάνει ένα μπάνιο, πριν πιάσει το μωρό. Δεν χρειάζεται να έχει αντισηπτικά χεριών. Το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι αρκετό.
    • Εφόσον διδάσκει σε Παιδικό Σταθμό, η απάντηση εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων παιδιών στην τάξη. Επειδή αυτό είναι μάλλον άγνωστο, όσο αργότερα, τόσο καλύτερα. Σίγουρα μετά τους 2 μήνες πάντως.

Γιατί;

1. Μέχρι το μωρό να γίνει τουλάχιστον 6 εβδομάδων το ανοσοποιητικό του δεν έχει φτάσει ακόμα στο πλήρες δυναμικό του. Έτσι είναι αφενός ευπαθέστερο στο να “τσιμπήσει” κάτι, και αφετέρου, αν κολλήσει κάτι θα το περάσει πιο βαριά.

2. Τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν από πάμπολλες σοβαρές νόσους. Παρόλ’ αυτά το “απλό κρυολόγημα”, πολλές από τις “γαστρενετερίτιδες”, αλλά και ο ιός της γρίπης, κυκλοφορούν όλο τον χρόνο ανάμεσα στα παιδιά. Δεν είναι σπάνιο οι ενήλικες να μην έχουν συμπτώματα, αλλά να μεταφέρουν τον ιό. Έτσι μπορεί να φτάσει από την τάξη, στο νεογέννητο.

3. Όταν ένα βρέφος κάτω των 2 μηνών έχει πυρετό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ένα σωρό εξετάσεις. Ο λόγος είναι πως τα πολύ μικρά βρέφη όταν είναι σοβαρά άρρωστα μπορεί να μην έχουν έντονα συμπτώματα. Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ένα νεογνό να μην κάνει πυρετό, όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για την αποφυγή όλης της ταλαιπωρίας των εξετάσεων.

Συμπέρασμα

Κατανοώ απόλυτα πως στην σύγχρονη εποχή μπορεί να είναι δύσκολο να καθυστερήσετε την επιστροφή σας πέραν των 4-6 μηνών. Επιμένω πάντως πως όσο περισσότερο είστε με το μωρό σας τον πρώτο χρόνο της ζωής, τόσο καλύτερα για το παιδί, και τόσο πιο ομαλές θα είναι οι μεταβάσεις αργότερα. Εφόσον επιστρέψετε στην εργασία σας, οι ενοχές δεν έχουν κανένα νόημα ή αποτέλεσμα (μπορεί μάλιστα να σάς κάνουν να “κακομάθετε” αργότερα το παιδί). Από την άποψη της ασφάλειας από τις ασθένειες: πλύσιμο χεριών, εμβόλιο για την γρίπη, και άμεση αλλαγή ρούχων και μπάνιο πριν πιάσετε το βρέφος όταν γυρνάτε σπίτι.