Ερώτηση

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το εμβόλιο της ανεμευλογιάς και γενικά για τα εμβόλια. Διαβάζω στο ιντερνετ ότι τα εμβόλια τα τελευταία χρόνια κάνουν χειρότερα τον οργανισμό (πιο πολλές βρογχίτιδες). Μάλιστα αυτό το εμβόλιο όπως και το ΜΜR λένε ότι συμβάλει θετικά στον αυτισμό. Έχω ένα παιδάκι 17 μηνών είναι τόσο τρομερό να κάνει το ΜΜR αντί του priorix tetra που έχει μέσα και ανεμοβλογιά; Μπορώ να το κάνω αργότερα κοντά στους 24 μήνες; Δεν έχουμε αδελφάκια και δεν πάμε σε σταθμό. Αναφέρεται ότι αν κολλήσει μπορεί να πάθει εγκεφαλίτιδα αυτό δε μπορεί να γίνει και με μια ίωση με πολύ πυρετό; Μήπως είναι όλα μια πλάνη με τα εμβόλια; Μήπως οι φαρμακευτικές εταιρίες προωθούν στους γιατρούς για κέρδη;

Απάντηση

Θα προσπαθήσω περιληπτικά να απαντήσω στα πολλά ερωτήματα που θέτει η μητέρα εδώ.

Εμβόλιο ανεμευλογιάς

  1. Το τετραπλό εμβόλιο MMR+varicella φαίνεται να είναι εξίσου ασφαλές με την χορήγηση των MMR κ Varicella ξεχωριστά, ενώ επιφέρει ικανοποιητικότερη ανοσοποίηση (δημιουργία αντισωμάτων). Επίσης είναι λιγότερα τσιμπήματα για το παιδί. Ο κίνδυνος για σπασμούς επί πυρετού είναι λίγο πιο αυξημένος με το συνδυασμένο εμβόλιο, έναντι των ξεχωριστών MMR+VZV.
  2. Εγκεφαλίτιδα μπορεί πράγματι να πάθει σχεδόν από οποιονδήποτε ιό. Η εγκεφαλίτιδα από τον ιό της ανεμευλογιάς είναι βαρύτατη, μπορεί να είναι θανατηφόρος (αντίθετα με τις περισσότερες άλλες εγκεφαλίτιδες), και όπως είπα παραπάνω, αφού μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας, πιστεύω πως πρέπει να το κάνετε.
  3. Κανένα από τα εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο για βρογχίτιδα ή άλλη λοίμωξη. Η αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι γεγονός, αλλά δεν σχετίζεται με τα εμβόλια. Πιθανότατα οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες και στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους.

Εμβόλια γενικά

  1. Παρότι η αρχική “μελέτη” που έκανε την σύνδεση έχει αποσυρθεί και ο συγγραφέας έχει χάσει την άδειά του και συρθεί στα δικαστήρια, οι φήμες παραμένουν. Σε απάντηση, έχει αποδειχθεί πως το MMR δεν προκαλεί αυτισμό ή άλλες διαταραχές της ανάπτυξης.
  2. Προσωπικά αποφεύγω την “τρομοκρατία” όταν συζητώ για τα εμβόλια. Για τα περισσότερα παιδιά η λοίμωξη με τον ιό της ανεμευλογιάς είναι ήπια. Όλοι όσοι μολύνονται γίνονται χρόνιοι φορείς (ο ιός ζει στα νευρικά γάγγλια της σπονδυλικής στήλης εφ όρου ζωής) και είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν έρπη ζωστήρα. Δεδομένου πως υπάρχει εμβόλιο για την νόσο, δεν βλέπω το λόγο να μην προστατεύσετε το παιδί σας. Όποιες και να είναι οι επιπλοκές ενός εμβολίου, είναι σίγουρα ηπιότερες απο τις επιπλοκές της ίδιας της νόσου.
  3. Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει εναλλακτικές, τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας ως προς τους χρόνους εκτέλεσης κάποιων εμβολίων.

Ποιός οφελείται;

  1. Τα εμβόλια δεν είναι μια “πλάνη”. Είναι η σπουδαιότερη ιατρική ανακάλυψη στην ιστορία, και έχουν σώσει περισσότερες ζωές από κάθε άλλο ιατρικό επίτευγμα. Ως προς την συμβολή τους στην μακροβιότητα των ανθρώπων, τα εμβόλια τοποθετούνται δίπλα στην φωτιά, την αποχέτευση και τη συντήρηση των τροφίμων. Καμία άλλη ιατρική παρέμβαση στην ιστορία της ιατρικής δεν έχει πλησιάσει καν στο να βοηθήσει τόσους πολλούς ανθρώπους.
  2. Οι φαρμακευτικές εταιρίες προωθούν τα πάντα για το κέρδος, και αυτό είναι σαφές. Το ίδιο κάνει και η καπνοβιομηχανία, η ποτοπαραγωγός βιομηχανία, και… ο μανάβης της γειτονιάς μας. Κάθε άνθρωπος που εμπορεύεται κάτι βγάζει κέρδος, και το προωθεί για αυτόν τον σκοπό. Οι γιατροί είμαστε υποχρεωμένοι να μεσολαβούμε ΥΠΕΡ των παιδιών ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει να πούμε “ναι” ή “όχι” σε κάποιο προϊόν.

Προσωπικά δεν έχω και δεν είχα ποτέ οικονομική σχέση (άμεση ή έμμεση μέσω δώρων κλπ) με καμία φαρμακευτική ή άλλη εταιρία. Από την θέση αυτή λοιπόν σάς προτείνω να εμβολιάσετε πλήρως τα παιδιά σας