Ερώτηση
Πόσο χρόνο μπορεί το παιδί μου να περνά μπροστά στην οθόνη;
Απάντηση
Η απάντηση εδώ εξαρτάται απο την ηλικία του παιδιού σας.
Παιδιά ως 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου και με κανέναν τρόπο σε ενεργές οθόνες.
Νομίζω αυτός ο απλός κανόνας απαντά στις περισσότερες ερωτήσεις. Καθόλου. Ποτέ. Ούτε το κινητό, ούτε το tablet, ούτε ο υπολογιστής, ούτε για να παίζει μόνο μουσική, ούτε πλάτη στο καρεκλάκι. Ποτέ και καθόλου.
Από την ηλικία των 2 ετών σταδιακά μπορεί να εισαχθεί το παιδί στις οθόνες.
Με πολύ προσεκτική επιλογή περιεχομένου, και με την συνεχή ενεργή παρουσία γονέα, το παιδί μπορεί να παρακολουθεί για 10-20 λεπτά την ημέρα. Στον χρόνο αυτό μιλάτε και εξηγείτε στο παιδί σας τι βλέπετε, σχολιάζετε και δεν μένετε παθητικοί απέναντι στην οθόνη.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες
Μετά τα 4-5 έτη ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάσει την μία ώρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να φθάσουν ως και τις δύο ώρες. Αυτό είναι και το ανώτατο ημερήσιο όριο για τα παιδιά (και τους ενήλικες εδώ που τα λέμε, αλλά… μάλλον αδύνατον). Η εμπλοκή σας με συζήτηση, η αυστηρή επιλογή του περιεχομένου, και η παρουσία σας κάνουν όλη τη διαφορά.
Αποφύγετε σε απόλυτο βαθμό να τρώει το παιδί μπροστά σε οθόνη, σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν έχετε τηλεόραση στην κουζίνα, θα πρέπει να είναι κλειστή την ώρα που τρώει η οικογένεια.
Ειδικά για τους εφήβους
Αποφύγετε την τηλεόραση στο δωμάτιο, θέστε αυστηρά όρια χρόνου σε βιντεοπαιχνίδια και υπολογιστές. Ειδικά για τα κινητά, αυτά θα πρέπει να παραδίδονται κλειστά (σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των εφήβων) στις 9μμ το αργότερο για φόρτιση (εκτός δωματίου τους). Διατηρήστε αυστηρό parental control σε όλες τους τις συσκευές (υπάρχουν πάμπολλα προγράμματα που το προσφέρουν), και ιδανικά μέχρι την ηλικία των 16 ετών, ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο.
Μιλάτε συχνά στα παιδιά σας για τους κινδύνους του internet και αποφύγετε να σάς βλέπουν “κολλημένους” σε μια οθόνη.
Αναγνωρίζω πως όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα, αλλά ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά και τους εφήβους, οι παραπάνω κανόνες είναι όντως ζήτημα καλής ζωής.